czwartek, 10 kwietnia 2014

Kuchnia francuska - czyli jaka?

Kuchnia francuska - każdy kucharz musi coś o niej wiedzieć. Bo to podstawa, bardzo istotna baza. Uczy rozmaitych technik przygotowywania posiłków, łączenia składników, sposobu podawania potraw, jest matką wielu różnych kuchni. Nie sądzę, czy jest w Europie choć jedna kuchnia narodowa bez naleciałości kuchni francuskiej. pierś z kaczki przepis

Kuchnia francuska do łatwych nie należy. Dania potrafią być skomplikowane, często są dobrym sprawdzianem umiejętności kulinarnych. Niektóre wymagają długiego czasu przygotowania, niektóre wymagają niesamowitej precyzji. Ale jest dużo "leniwych" dań, które "robią się same". Jak kurczak w winie (coq au vin), wołowina po bordosku (beauf de bordeaux), czy też po prowansalsku. Duża ilość potraw duszonych, na bazie wina.

Jest też zupa cebulowa. Najlepsza jej wersja jaka istnieje - z długo karmelizowaną cebulą, z białym winem i grzankami obficie posypanymi serem. To przykład łatwej kuchni francuskiej. Raptem kilka składników! Ale liczy się efekt. Są tarty - te słodkie i wytrawne (quiche). Jest crème brûlée, który ma wielu wiernych fanów.

Prawda jest taka, że w kuchni francuskiej każdy znajdzie coś dla siebie. Smaki są niesamowicie ze sobą skomponowane, ale nic dziwnego - stoi za tym wielopokoleniowa tradycja. Oprócz tego mogę jeszcze odesłać do: filet z kaczki przepis - moim zdaniem są to całkiem pomocne materiały. Więcej informacji także tutaj filet z kaczki przepis Wpis inspirowany jest również pierś z kaczki z patelni filet z kaczki przepis - tekst jest OK

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz