piątek, 9 maja 2014

Polska od kuchni

Polska kuchnia nie ma zbyt dobrej opinii. Niektórzy twierdzą, że jest wyjątkowo niezdrowa, lub wręcz... niesmaczna. Ale już sama fraza "kuchnia polska" stwarza problem, no bo polska, czyli jaka? Czy kuchnia polska to klasyczny schabowy z ziemniakami, podlanymi tłuszczem, z mini porcją surówki? Czy też królowa polskich zup - pomidorowa na bulionie z kostki, z koncentratem i śmietaną? Do tego vegeta, kucharek, lub maggi - mnóstwo soli, glutaminianu sodu, i Bóg wie czego jeszcze. Niestety w wielu naszych kuchniach tak się gotuje. Ale NIE MOŻNA utożsamiać tego z kuchnią polską.

Nasze tradycyjne potrawy są bogactwem narodowym, częścią naszej wyjątkowości i kultury, naszym znakiem charakterystycznym. Mamy bryndzę, oscypek, czy kabanosy. Mamy znane i lubiane pierogi, pyszny barszcz czerwony, czy też bigos.

Boże broń przed tym, żeby się tego wstydzić! Oprócz "klasyków" jest też sporo nieodkrytych jeszcze kart naszej kulinarnej historii. Dorze byłoby trochę odczarować naszą kuchnię. hummus przepis
Warto rzucić okiem także na hummus pasta
ciecierzyca przepis - tekst jest OK
Warto rzucić okiem także na hummus z ciecierzycy
Polecam również hummus z ciecierzycy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz